Bedrijfsauto delen: meer mobiliteit, minder wagens.

Bedrijfsauto delen hoe begin je er aan?

Salariswagens staan vooral veel stil

Hoe is het ooit zover kunnen komen dat bedrijven zich genoodzaakt voelen om iedere werknemer een eigen auto te geven? Met files, parkeerproblemen en een verhoogde uitstoot aan broeikasgassen tot gevolg. Deze vorm van bedrijfsmobiliteit is niet langer verdedigbaar. De vrees bestaat ook dat een volgende regering de fiscaliteit van salariswagens zal viseren.

Om het opgeven van een salariswagen aan te moedigen keurde de vorige regering ook het Mobiliteitsbudget goed. Het mobiliteitsbudget biedt de werknemer een bedrag aan dat overeenkomt met de jaarlijkse kost van de bedrijfswagen. Dit budget mag de werknemer uitgeven aan alternatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen: zuinigere wagens, duurzame mobiliteitsoplossingen, deelwagens of meer nettoloon.

Duurzame bedrijfsmobiliteit

Omdat de meeste gezinnen niet autovrij kunnen leven, is het zoeken naar een manier om autoluw te worden. Door met minder wagens dezelfde mobiliteit te garanderen. Bedrijfsauto delen lijkt op dit moment de eenvoudigste en snelste weg te zijn tot een autoluwe bedrijfsmobiliteit.  Door bedrijfswagens te delen tussen collega’s kunnen we met minder wagens dezelfde mobiliteit garanderen. Klassieke deelwagens zijn enkel zinvol voor mensen die in hun buurt of wijk een aanbod hebben. Door deelwagens te organiseren vanuit de bedrijfslocatie is het ineens voor alle werknemers beschikbaar. Dit klinkt allemaal logisch, maar hoe begin je er aan?

Hoe begin je er aan?

De meest eenvoudige manier om met bedrijfsauto delen te beginnen is door een (aantal) beschikbare wagen(s) deelbaar te maken.  Beschikt jouw bedrijf vandaag al over poolwagens? Misschien staan er een aantal ‘surpluswagens’ (nvdr. wagens die na het vertrek van een werknemer zijn achtergebleven) op de parking? Zodra je een of meer wagens hebt gekozen die je kunt delen, dan rust je deze uit met een WizKey Car Plugin. Het installeren en opzetten van dit systeem is eenvoudig en kan in minder dan een uur worden uitgevoerd.

stap 1: kies welke wagens je kan delen

Werknemers downloaden vervolgens de gratis WizKey App (iOS en Andriod). Met deze app kunnen werknemers de deelwagens reserveren, vinden, openen en starten. Als fleetmanager beheer je welke werknemers welke voertuigen wanneer mogen gebruiken aan welk tarief in het overzichtelijke fleetmanagement platform.

De bedrijfs deelwagen

Eenmaal deelbaar kunnen deze wagens dienen als inloopwagen, servicewagen, klassieke bedrijfswagen of poolwagen. Wanneer iemand een wagen nodig heeft, kunnen ze er een reserveren via hun App. Je zult snel tot de vaststelling komen dat één wagen de mobiliteit van meerdere werknemers kan verzorgen.

Een bijkomend voordeel is dat deze werknemers zelf, via de app deze wagens reserveren, vinden, openen en starten, zonder dat er een sleutel van hand tot hand moet gaan. Dankzij de WizKey app verlos je jezelf van alle bezwarende administratie en controles.

Voor professioneel gebruik én privé

Als deze wagens tijdens de werkuren vlotjes gebruikt worden voor professionele ritten, dan ben je klaar voor de volgende stap. Je kan dezelfde wagens na de uren en in het weekend aanbieden voor privégebruik. 

Gezinnen die er voor kiezen om zonder privéwagen door het leven te gaan kunnen nu in plaats van een klassieke deelwagen te huren, beroep doen op de deelwagens van hun eigen bedrijf. Dit is niet alleen makkelijker voor de werknemer, maar de pool- en surpluswagens blijven rijden.  Natuurlijk vraag je voor het privégebruik van deze wagens wél een vergoeding. Werknemers kunnen deze huurkost privé betalen of te verrekenen met het mobiliteitsbudget als ze voor deze regeling in aanmerking komen.

Qua modern imago kan dit ook tellen. Wie kan zeggen dat ze voor een bedrijf werken dat hun personeel deelwagens aanbiedt?

Wat als je buiten de werkuren de poolwagens zou aanbieden als deelwagen?

FlexiFleet

Eenmaal het autodelen ingeburgerd is kunnen werknemers kiezen of ze voortaan een eigen salariswagen wensen of dat ze kiezen voor het delen van een gevarieerde vloot bedrijfs deelwagens.  Als bedrijf begin je stap voor stap klassieke salariswagens te vervangen door deelwagens. In plaats van allemaal dezelfde allround wagens te kiezen verschuif je naar een ruim assortiment van bedrijfs deelwagens, verkrijgbaar in alle brandstoftypes, in alle maten en gewichten.  Dit systeem noemen we een FlexiFleet.

De meeste bedrijfswagens worden gekozen voor een periode van vier jaar en moet geschikt zijn voor alle verplaatsingen van dat ene gezin. Bij FlexiFleet kiest een chauffeur de wagen op basis van de volgende rit. Dit laat toe dat je voor de ene rit een kleine elektrische wagen verkiest en voor een volgende een ruime monovolume. Als er voldoende draagkracht is voor autodelen dan kan je als bedrijf steeds meer modellen inzetten, gaande van kleine elektrische stadswagens, tot en met een bedrijfsbusje voor verhuis of verplaatsingen met grote groepen. 

Voorbeeld?

Ellen is een moderne milieubewuste medewerkster. Ze komt iedere dag met de fiets naar het werk en omdat ze met haar gezin in de stad woont heeft het gezin bewust geen eigen auto. De meeste verplaatsingen doen ze met veel plezier per fiets of per tram en als ze dan eens een wagen nodig hebben, dan ontlenen ze een deelwagen van Ellens werk. Dit weekend gaat Ellen met haar vriendinnen een weekendje naar zee.

Weekendje naar zee met de vriendinnen?

Minstens één dag van tevoren reserveert Ellen de gezinswagen voor de periode van vrijdagavond 17u00 tot maandagochtend 8u30. Ze berekent dat ze dit weekend ongeveer 215km zal afleggen. Volgens haar specificaties krijgt ze keuze uit een aantal tarieven, gaande van een uurtarief tot een speciaal weekendtarief. Ellen kiest voor het meest voordelige weekendtarief.

Op vrijdagavond, kan ze via de app eenvoudig de exacte locatie bepalen van haar deelwagen. Zodra je in de buurt is herkent de wagen de virtuele sleutel op haar smartphone en ontgrendelt ze de deuren.  Eerst doet ze even de controle van de netheid en eventuele schade aan het voertuig, dat ze in de app aangeeft en daarna kan ze instappen, de wagen starten en haar vriendinnen ophalen.

Maandag levert ze haar deelwagen netjes terug af op de bedrijfsparking.  Op het moment dat ze met haar App de wagen sluit, is de administratie en de betaling allemaal automatisch afgehandeld door het systeem. Vanaf nu mag deze wagen terug ingezet worden als poolwagen. 

Heb je vragen over WizKey’s deelwagentechnologie? Aarzel niet om ons contactformulier hier in te vullen, wij nemen binnen de 24 uur contact met jou op.