Enkel de elektrische wagen is écht vriendelijk voor het klimaat

Maar met een elektrische wagen kom je niet aan de Côte d’Azur…

Welke wagen kiezen?

Nu weet ik het écht niet meer.  Uit een reportage van de VRT en volgens de mening van drie academici*: moet je kiezen voor een elektrische wagen op batterijen als je het goed voor hebt met het klimaat.

* Sebastian Verhelst (UGent), Marc Pecqueur (Thomas More, KU Leuven) en Maarten Messagie (VUB)

Range anxiety 

Het probleem met elektrische wagens is dat deze wagens duur zijn. De beperkt beschikbare laadinfrastructuur en het bereik van deze wagens houdt mensen tegen om voor deze oplossing te kiezen.  Zeker nu de fiscaliteit Plug-in Hybrids even sterk bevoordeeld als elektrische wagens, wordt het moeilijk om de automobiele bevolking te overtuigen van gedragsverandering.

Denken in oplossingen

Slimme mobiliteit begint bij denken in oplossingen in plaats van in obstakels.  Het kan niet zijn dat we onze totale mobiliteit keuze laten afhangen van onze behoefte om één keer per jaar naar het zuiden te rijden.  Je moet niet écht “out of the box” denken om te beseffen dat een medewerker 99% van al zijn verplaatsingen perfect met een elektrische auto zou kunnen afleggen. Het beperkte bereik is vooral een probleem van de jaarlijkse vakantie.

Kies voor iedere rit de meest geschikte wagen en de meest geschikte brandstof.

FlexiFleet

WizKey introduceert daarom de FlexiFleet oplossing: FlexiFleet biedt een alternatief voor de klassieke salariswagen aan. In plaats van dat de werknemer die één wagen moet kiezen die geschikt is voor al zijn of haar verplaatsingen. Professioneel of privé (lees: ook zinvol voor de jaarlijkse vakantie naar de Côte d’Azur), kiest de werknemer uit een gevarieerde vloot deelwagens die auto die het beste past bij de volgende rit. Zo kunnen korte verplaatsingen binnen de LEZ-zones perfect met een elektrische wagen gebeuren. Kies de berline voor de verdere verplaatsingen en voor de jaarlijkse vakantie de SUV van de zaak.

Autodelen met bedrijfswagens, de slimme mobiliteit keuze voor 2020.

Kostenefficiënt

Bovendien kan een bedrijf de meerkost van duurdere elektrische wagens makkelijk compenseren doordat in een deelwagen systeem minder wagens nodig zijn dan in een klassieke salariswagen oplossing.