Nauwelijks geïntroduceerd en hier en daar al afgeschreven. Met creatieve mobiliteitsoplossingen kan het mobiliteitsbudget wél duurzame mobiliteit bevorderen.
De meest voorkomende redenen waarom het mobiliteitsbudget traag op gang komt hadden we al eerder besproken:
- Huidige leasewagens moeten eerst hun termijn uitrijden alvorens ze kunnen worden ingeleverd of worden ingeruild voor een milieuvriendelijker bedrijfswagen.
- Milieuvriendelijke modellen zijn duur en passen niet in het leasebudget.
- Elektrische wagens zijn duur en zijn niet geschikt voor de jaarlijkse vakantie
- Helemaal zonder wagen is voor vele medewerkers geen optie
Het is WizKey’s ambitie om voor ieder obstakel een slimme mobiliteitsoplossing te bedenken. Bedrijfsautodelen ‘anders bekeken’ in combinatie met het mobiliteitsbudget biedt zo’n oplossingen:
Vroegtijdig stopzetten van een leasingcontract
De meeste leasingcontracten kan je niet vervroegd stopzetten. Maar bij aangekochte bedrijfswagens is het ook niet evident om die vervroegd weer te verkopen. Je riskeert er altijd een financiële kater aan over te houden. Anders bekeken: Als je deze ingeruilde wagen uitrust met slimme deelwagentechnologie, kan je deze leasewagen een nieuwe bestemming geven als poolwagen of als bedrijfsdeelwagen. De kost loopt door maar via de huurinkomsten van het autodelen verdien je deze kost terug.
Milieuvriendelijke modellen zijn duur
De meeste medewerkers zijn gebonden aan een bepaald leasebudget of aan een bepaald model voertuig. Indien we verwachten dat medewerkers binnen het mobiliteitsbudget hun wagen inruilen tegen een milieuvriendelijker model, dan mag deze natuurlijk niet meer kosten dan het vervuilende model. Anders bekeken: De enige manier om de hogere kost binnen budget te krijgen is om deze duurdere modellen te delen zodat je in plaats van één wagen per werknemer bijvoorbeeld 3 wagens deelt per 4 werknemers. Als het de bedoeling is dat werknemers vaker het openbaar vervoer kiezen of de fiets, dan is het onzinnig om één voertuig per werknemer te voorzien.
Elektrisch op vakantie?
Range anxiety is naast de hoge prijs voor deze wagens wellicht de belangrijkste reden dat er in 2019 slechts 6500 elektrische voertuigen werden ingeschreven. Dat vertegenwordigd 4,75% van alle nieuw ingeschreven voertuigen. Anders bekeken: Indien medewerkers die kiezen voor een elektrische wagen, voor hun vakanties hun elektrische wagen mogen inruilen voor een ruime SUV, valt dan dit argument niet weg? Met bedrijfsautodelen kan iedere werknemer in theorie voor iedere rit kiezen voor het best geschikte model.
Ik kan niet zonder wagen
Veel gezinnen kunnen, hoe graag ze ook zouden willen, niet zonder een auto. Of het nu door hun woonplaats komt of de samenstelling van hun (nieuw samengestelde) gezin. Helemaal zonder auto kunnen er weinig. Anders bekeken: Geef medewerkers een keuze uit een ruim aanbod van vervoersmiddelen, zoals het in het mobiliteitsbudget is voorzien. Wanneer ze kunnen, kiezen ze voor de fiets of het openbaar vervoer, want dat wordt beloont. Wanneer ze dat niet kunnen is het bijzonder geruststellend te weten dat je van jouw werk steeds een van de poolwagens (of vroegtijdig ingeleverde leasewagens) mag huren. En ook dat mag je betalen vanuit het mobiliteitsbudget.
Bonus
In werkelijkheid is de meest gestelde vraag over bedrijfsautodelen, wie verantwoordelijk is voor het onderhoud, meldingen van schade of gebrek aan netheid en hoe het gaat met het laden en tanken van deze wagens. Nu het zijn en blijven jullie eigen bedrijfswagens. Dus als je gewend bent om deze services uit te besteden aan daartoe gespecialiseerde bedrijven, dan zou ik dat zo houden. Het enige wat veranderd is het eigendom. In plaats van één wagen per medewerker, ga je met verschillende medewerkers minder auto’s delen.
Tja, en stel dat je op een bepaald moment auto’s tekort komt … dan zijn er nog altijd autodealers die op korte termijn extra wagens willen verhuren, die uitgerust zijn met dezelfde slimme deelwagen technologie. Unlock mobility, het is eenvoudiger dan je denkt.
Tijd voor een frisse blik op uw mobiliteitsplan?