Wij hopen met z’n allen dat deze corona crisis “zo kort mogelijk duurt” en zo weinig mogelijk slachtoffers maakt, maar één ding staat vast, de maatschappij zoals we hem kenden is veranderd.
Wat we nu meemaken is voor ons ongezien en ongekend. We hebben nog nooit de hele maatschappij in lockdown geweten. We leven in een heel bijzondere tijd. De hoofdtaak van de politie is er op toe te zien dat iedereen de lockdown maatregelen naleeft. Nog nooit zijn zoveel jongeren op de bon geslingerd.
Wat zal er anders zijn?
Vanaf vandaag mogen we voor het eerst beginnen uitkijken naar de versoepeling van de corona maatregelen. Dat betekent ook dat we ons moeten voorbereiden op een heropstart van onze beroepsactiviteiten.
De vraag die rijst is of we terug zullen beginnen met hetzelfde te doen als wat we ervoor deden? Komen we terecht in een nieuwe samenleving? Wat kan er anders? Een aantal feiten zijn door deze crisis in een stroomversnelling gekomen.
Thuiswerken. In plaats van automatisch in de auto stappen om naar kantoor of naar klanten te gaan, hebben we ontdekt dat we heel veel zaken perfect van thuis kunnen doen. Thuiswerken is voor iedereen de nieuwe realiteit geworden. Zolang het niet gecombineerd moet worden met de zorg voor de kinderen blijkt het zelfs efficiënt.
Virtuele meetings. We hebben Zoom, Teams, Skype, Meet en Whereby leren kennen en gebruiken. We hebben gemerkt dat we via video calls efficiënte meetings kunnen hebben. Alhoewel het verlangen naar persoonlijke contacten groot is zal na het versoepelen van de maatregelen het enthousiasme voor persoonlijke contacten getemperd blijven.
Sociale cohesie. Het moet nog blijken dat dit na de crisis blijft bestaan maar het lijkt er alvast op dat deze crisis ons als maatschappij dichter bij elkaar heeft gebracht. De zorgsector was even de belangrijkste sector en de dagelijkse erkenning die er iedere avond om 20u wordt gegeven is groot. We kunnen maar hopen dit ook dat een blijvend effect heeft.
Regressie
Door de impact van de corona crisis zullen dit jaar een aantal bedrijven in de problemen komen. Naast horeca zitten vooral investerings intensieve sectoren in de risicozone. Denk daarbij aan sectoren zoals de bouw, retail en transport.
De mobiliteit industrie zal op dat vlak ook een aantal klappen moeten incasseren. Kijk maar naar Hertz. Het aantal wagens dat normaal gezien onze wegen bevolkt staat nu al twee maanden stil. Over slapend kapitaal gesproken. Alle steunmaatregelen ten spijt, de kosten van onze gezamenlijke wagenvloten zijn blijven doorlopen en dat doet pijn. Iedereen zal ergens moeten besparen en fleetmanagers zal ook gevraagd worden een duit in de zak te doen. Wat kan je doen om de kosten van jouw bedrijfsmobiliteit te verminderen?
Wat kan je doen?
Verlengen van lease contracten. Je wagenpark gaat hoe dan ook minder kilometers rijden dan voorzien. In eerste instantie omwille van de lockdown, maar ook daarna mag je er van uitgaan dat er minder gereden zal worden. Een verlenging van de contracten zou in principe een lagere huurprijs met zich meebrengen.
Tweedehandsmarkt. Het klinkt vreselijk, maar een aantal faillissementen zal er voor zorgen dat veel bedrijfswagens vervroegd op de tweedehandsmarkt terecht komt. Het is hoogst ongebruikelijk om deze wagens aan te schaffen voor jouw vloot, maar bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.
Moedig meer bewegen aan. Waardeer het belang van de gezondheid van je werknemers. Velen zijn in tijdens de crisis beginnen lopen of fietsen. De beperkte bewegingsvrijheid maakte ons bewust van de noodzaak om voldoende te bewegen. Iedere formule die het fietsen naar het werk aanmoedigt verdient aanbeveling.
Flexifleet. Overweeg om te werken met een gebalanceerde vloot van bedrijfs deelwagens. Door afstand te nemen van autobezit als norm, en dit te vervangen door een systeem van gedeeld autogebruik, kan je het aantal wagens in jouw bedrijfsvloot drastisch doen dalen. En de kosten die eraan verbonden zijn ook.
Wil je meer weten over FlexiFleet en hoe je dat in jouw bedrijf kan invoeren lees dan hier verder…