Wat als jouw deelwagen terugkomt met schade?

Een van de meestgestelde vragen als het aankomt op autodelen is wat we moeten doen met wagens die beschadigd of vuil terugkomen.

Er bestaat een sterke overtuiging dat deelwagen chauffeurs minder zorgzaam omgaan met geleende wagens. De anonimiteit van de gebruiker zou hand in hand gaan met vuil en schade. Ik moet toegeven dat de achteloos achtergelaten ‘steps’ bij mij ook de indruk nalaten dat er niet erg zorgzaam wordt omgegaan met andermans spullen. Dit artikel “Autodelen leidt niet tot meer schadegevallen” weerlegt echter deze overtuiging.

Schade en netheid worden bij iedere check-in geregistreerd

In de praktijk 

Bij het ontsluiten van de door jou gereserveerde deelwagen, krijg je eerst een scherm te zien waarop de algemene staat van de wagen, zoals ingegeven door de vorige gebruiker, wordt weergegeven.  Net zoals bij een plaatsbeschrijving van een huurappartement is het jouw verantwoordelijkheid om de aangetroffen staat zo goed mogelijk weer te geven. Gelukkig moet je bij deelwagens niet door 12 borden, vorken, messen, lepels of glazen tellen.  Dat neemt niet weg dat er nooit schade zal zijn, maar het zorgt er wel voor dat je de schade kan terugbrengen naar de verantwoordelijke chauffeur.

Voldoende verzekerd

Hoe dan ook blijft ieder schadegeval een zaak waartegen je jezelf wilt verzekeren.  Zelfs als je een eigen carrosserie hebt is het belangrijk dat je voor een verzekering kiest aangepast aan verhuur aan verschillende en onbekende chauffeurs. Maar als je dan toch een zwaardere verzekering neemt, kan je die net zo goed gebruiken om de niet te vermijden gebruikssporen en schade te herstellen.

Fleetservice bedrijven

En ten slotte, als het gaat om een groot aantal wagens dat je in roulatie brengt, kan je nog steeds kiezen om het regelmatig controleren, kuisen, nazien en onderhouden uit te besteden aan hiervoor gespecialiseerde Fleetservice bedrijven. Doordat ze gespecialiseerd zijn in deze services uit te voeren voor hele grote vloten van bedrijfswagens, weegt de kost van deze service niet op tegen de last van het zelf doen.

Wil je meer weten over WizKey’s slimme deelwagen technologie lees dan alles over wat WizKey voor dealerships kan betekenen of anders wat WizKey voor bedrijven kan doen.